Vic · Osona

Els esplais encaren el repte de la diversitat

  • Aquest any, l’Escola d’Esplac ha tingut com a temàtica central la diversitat

VilaWeb
Pep Comeres
13.03.2017 - 10:14
Actualització: 13.03.2017 - 11:14

Més de 100 monitors i monitores d’esplais i altres persones del món educatiu i associatiu han participat el cap de setmana de l’11 i 12 de març en l’Escola d’Esplac, un espai formatiu organitzat per Esplac en què s’han realitzat diferents ponències, taules rodones, tallers i debats al voltant de la diversitat i la inclusió. El tema va ser escollit pels participants.

Per abordar un tema tan ampli com aquest, les jornades s’han vertebrat al voltant de tres eixos: la diversitat funcional, sexoafectiva i de gènere i sociocultural. Els diferents tallers i taules rodones anaven encaminats a compartir diferents experiències i debatre per poder facilitar que els esplais esdevinguin espais d’inclusió.

Les ponències i experiències han estat l’oportunitat per a les participants de conèixer diferents projectes que treballen sobre diversitat des de diversos terrenys. Així, han participat a les jornades l’associació LGTB d’Osona Tal Com Som, el projecte feminista Ulleres per Esquerrans, la professora Meri Torras, el Projecte Santi, per la visibilitat de persones amb diversitat funcional, o l’Institut Diversitas, entre d’altres.

Els dos moments més importants del cap de setmana han estat les ponències d’obertura i tancament de l’Escola. La primera ha estat a càrrec de l’antropòleg i pedagog Edgar Iglesias, especialista en educació intercultural. Iglesias ha donat eines als esplais per a què esdevinguin espais més inclusius i ha destacat el seu potencial educatiu. “Els esplais tenen molta llibertat a l’hora d’experimentar i utilitzar eines diverses per fer front a la diversitat sociocultural, i això els dóna un poder enorme”, afirma l’antropòleg.

El tancament de l’Escola d’Esplac ha estat a càrrec de Fatiha El Mouali, economista, tècnica d’acollida i activista d’Unitat contra el Feixisme i el Racisme. El Mouali ha destacat l’estigma i la islamofòbia normalitzada que reben les persones musulmanes i ha remarcat que, entre la població jove, aquest estigma és perillós. “Rebre aquest tracte genera ràbia i odi entre adolescents i joves, i és un dels motius del fracàs escolar. Cal incidir molt en l’educació per trencar prejudicis”, destaca El Mouali.

L’Escola d’Esplac, que enguany arriba a la cinquena edició, s’ha consolidat aquest any. “A més de ser un èxit de participació, les jornades han servit per generar eines i recursosper treballar la inclusió i la diversitat”, afirma Dani Costa,membre de l’Equip de Coordinació de l’entitat. “El repte que tenim passa per teixir xarxes amb altres entitats i potenciar el treball comunitari per fer dels esplais espais d’inclusió”, afegeix.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any