Els equips Expertos Creaideas i NyerrosBot guanyen el 4t torneig de la World Robot Olympiad a la UVic-UCC

  • Hi han participat 14 equips provinents de Tona, Torelló, Olot, Les Planes d'Hostoles, Sant Feliu de Pallerols, Barcelona i Platja d'Aro

VilaWeb
Pep Comeres
20.06.2017 - 07:56
Actualització: 20.06.2017 - 09:56

La Facultat de Ciències i Tecnologia de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) ha acollit la quarta edició del torneig classificatori de la World Robot Olympiad (WRO), una competició de robòtica d’origen asiàtic que impulsa la Fundació EducaBOT, adreçada a joves estudiants d’entre 7 i 15 anys. Hi han participat catorze equips provinents de Tona, Torelló, Olot, Les Planes d’Hostoles, Sant Feliu de Pallerols, Barcelona i Platja d’Aro, que han competit en dues categories, la Regular Start, que ha estat una novetat aquest any, especialment pensada per als més petits d’entre 7 i 12 anys, estudiants de Primària, i la categoria Regular Junior, per als més grans, d’entre 13 i 15 anys, estudiants de Secundària.

L’equip Expertos Creaideas, format per dos nens de 7 i 8 anys de Barcelona, van guanyar amb 80 punts en categoria Regular Start, seguits per l’equip Oceà d’Aprentik de Tona i els RoboCracks de Torelló. Per la seva banda, l’equip NyerrosBot, format per un noi i dues noies de Les Planes d’Hostoles va guanyar amb 120 punts frec a frec amb l’equip PescallunesBot de Sant Feliu de Pallerols, amb una diferència de només 18 segons determinants entre el primer i el segon lloc en categoria Regular Junior. En tercer lloc va quedar l’equip Arobot Magic de Platja d’Aro.

Els vencedors tindran accés a la Final Estatal que tindrà lloc a Múrcia els propers 16 i 17 de setembre, on competiran per aconseguir lloc a la Final Mundial que es disputarà a San José (Costa Rica) del 10 al 12 de novembre i que per primera vegada trepitjarà el continent americà. El campionat s’emmarca en el conjunt de 20 tornejos classificatoris que la Fundació EducaBOT organitza enguany a tot l’Estat.

El repte d’enguany: la sostenibilitat

El repte a resoldre en aquesta edició estava inspirat en la sostenibilitat. La temàtica per als més petits era el turisme sostenible i havien de construir un robot que ajudés a preservar l’hàbitat d’animals de parcs naturals de la selva i els oceans, tot ajudant espècies en perill d’extinció. La missió del robot era ajudar a retornar 3 jaguars i 3 tortugues, inicialment en zones turístiques, al seu hàbitat natural. Per als més grans la temàtica era la neutralitat del carboni. Havien de construir un robot que permetés neutralitzar el carboni tot instal·lant panells d’energia solar i arbres i, així, contrarestar les emissions dels processos industrials.

Una de les peculiaritats de la competició és que el robot s’ha de construir de zero i íntegrament en les dues hores i mitja prèvies a l’inici del torneig. Tots els materials emprats han de ser de la marca LEGO i el camp de joc on es mou el robot té unes dimensions de 2,37m x 1,15m. Cada partida dura 2 minuts i els participants no poden tocar el robot mentre la partida està en marxa.

El lliurament de premis va anar a càrrec de Carles Soler, president de la Fundació EducaBOT, i de la Dra. Laura Dempere, degana de la Facultat de Ciències i Tecnologia de la UVic-UCC. Carles Soler va felicitar als entrenadors dels nens i nenes de tots els equips, a qui va descriure com a referents per als seus alumnes. Per la seva banda, Laura Dempere va felicitar als pares dels joves per “conrear la il·lusió per l’àmbit de la tecnologia” i va agrair les ganes de competir dels nens juntament amb les ganes de cooperar.

Equips participants de tot Catalunya

Regular Start: Oceà d’Aprentik (Tona), NyerrosBot1 (Les Planes d’Hostoles), RoboCrakcs (Torelló), PladeDaltBot1 (Olot), Expertos Creaideas (Barcelona) i NyerrosBot2 (Les Planes d’Hostoles).
Regular Junior: RoboSparks #1 (Barcelona), Arobot Magic (Platja d’Aro), RoboSparks #2 (Barcelona), Aprentik 3.0 (Tona), PescallunesBot (Sant Feliu de Pallerols), RoboSparks #3 (Barcelona) i NyerrosBot (Les Planes d’Hostoles).

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any