Vic

El Museu Episcopal de Vic farà una recreació en 3D de la catedral tal com era al segle XI

  • El resultat es veurà en una exposició sobre l'abat Oliba que es prepara per al 2018, quan se celebra el mil·lenari de la seva presa de possessió com a bisbe de Vic

VilaWeb
Pep Comeres
31.07.2017 - 08:06
Actualització: 31.07.2017 - 10:06

De l’estil romànic, la catedral de Vic només conserva el campanar i la cripta. La resta de l’edifici romànic dedicat a l’abat Oliba va desaparèixer i va ser substituït per l’actual. De tal manera que avui no existeix cap document que mostri com era aquest temple en ple segle XI. Per això, el Museu Episcopal de Vic s’ha proposat fer una recreació virtual en 3D del temple tal com era l’any 1038. Aquest dijous s’ha començat a fer l’escaneig de la cripta, situada sota del presbiteri, i del campanar, de sis pisos i 46 metres d’alçada, i un dels més ben conservats del país. Tota aquesta informació servirà per fer una recreació amb base científica que, tal com ha explicat el director científic del projecte, Marc Sureda, “si bé tindrà parts amb una fiabilitat del 100%, n’hi haurà d’altres que tindran un grau de certesa més baix”. La recreació es podrà veure en una exposició única que s’està preparant sobre la figura d’Oliba de cara al 2018, quan se celebra el mil·lenari de la presa de possessió d’Oliba com a bisbe de Vic.

Com era la catedral de Vic en ple segle XI? Aquesta qüestió és la que el Museu Episcopal de Vic (MEV) s’ha proposat respondre amb una recreació virtual en 3D que està preparant de cara al 2018, quan se celebren els 1000 anys de la presa de possessió d’Oliba -a qui es va dedicar la construcció del temple- com a bisbe de Vic.

Les tasques de recreació de tota la catedral són complicades, ja que de l’estil romànic, a l’edifici ja només queda el campanar i la cripta. Tanmateix, tot el treball s’està fent amb base científica, amb la informació de l’escaneig, i de les excavacions arqueològiques de 1941 dirigides per Eduard Junyent.

A banda d’aquesta informació, la recreació també tindrà en compte d’altres edificis romànics que existeixen al país. Entre ells, la col·legiata de Sant Vicenç de Cardona, construïda a mitjans del s.XI, i que representa una de les mostres més emblemàtiques de l’arquitectura romànica catalana.

El director científic del projecte, el conservador del MEV, Marc Sureda, ha explicat que no es farà una recreació 100% fiable, sinó que hi haurà parts que sí ho seran i d’altres que tindran un grau de certesa més baix. Aquests elements estaran clarament identificats en la recreació virtual que es farà, els detalls de la qual encara estan per decidir ja que, “en l’era digital, els avenços estan a l’ordre del dia i, des del moment en què es va plantejar el projecte fins que s’acabi realitzant, tot haurà avançat”.

La recreació es podrà veure en una exposició única que el Museu Episcopal de Vic està preparant sobre la figura d’Oliba de cara al 2018. La mostra parlarà de qui era Oliba i què ha representat a Europa i, per això, el director del MEV, Josep Maria Riba, ha explicat que l’exposició “no podia deixar de banda la catedral”.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any