Vic

Art i Escola exposa a ACVic els projectes d’una iniciativa que és referent en la promoció de l’art als centres educatius

  • El centre també exhibeix d'Abans i Ara. Del Grafisme al Disseny Gràfic a Osona, que mostra creacions d'alguns estudis gràfics d'Osona

VilaWeb
Pep Comeres
10.05.2016 - 09:35
Actualització: 10.05.2016 - 11:35

Amb la presència d’un nombrós públic format majoritàriament per alumnes i professors, ACVic Centre d’Arts Contemporànies ha inaugurat ART + ESCOLA + BUIT, que reuneix una trentena de projectes sobre el buit que diversos centres educatius han realitzat durant el curs. Es tracta de la mostra de la iniciativaART I ESCOLA que “arriba a la seva cinquena edició consolidada com un programa referent en la promoció de l’art als centres educatius”, com explica Ramon Parramon, director artístic d’ACVic. El centre també estrena l’exposició Abans i Ara. Del Grafisme al Disseny Gràfic a Osona.

La mostra exposa “les diverses maneres d’escenificar el buit” de cada un dels 28 centres participants, majoritàriament d’Osona però també d’altres comarques, com el Ripollès, Moianès, Bages, Solsonès, Vallès Oriental i Vallès Occidental, “on hi ha centres que realitzen una tasca potent i pionera que encaixa en la iniciativa”. L’objectiu és “explotar la potencialitat de l’art com a eina de relació alhora que transversal amb altres camps del coneixement”, remarca Parramon. D’aquí que cada un dels centres hagi explorat el buit des d’una perspectiva que enllaça amb àrees de camps diversos, des de les emocions fins a la música, les arts plàstiques o la física, i amb tècniques de creació artística diferents.

A l’exposició es poden veure postals de persones que han deixat un buit al cor, creades pels alumnes de Primària de l’Escola El Vinyet, de Solsona; una caixa negra amb un monitor a dins on es projecten imatges de les adoberies de Vic com a exemple d’un “projecte arquitectònic i urbanístic inacabat, buit o abandonat”, produïdes pels alumnes d’ESO del Col·legi Escorial de Vic; pots amb paraules que els alumnes d’Educació Infantil de l’Escola L’Espill, de Manresa, troben que fan sentir bé; o una intervenció escultòrica en un pati en desús obra dels alumnes d’Infantil i Primària de l’Escola Miquel Martí i Pol, de Lliçà d’Amunt.

Com a novetat, l’exposició ha incorporat uns panells que expliquen els processos seguits per cada centre en la confecció dels projectes i que inclouen els noms dels professors responsables i assessors en cada cas.

A la inauguració hi han assistit nombrosos mestres i alumnes dels centres que han participat al programa i alguns dels assessors. Durant l’acte, a banda de Parramon, també han intervingut Àlvar Solà, regidor d’Educació de l’Ajuntament de Vic; Marià Dinarès, de l’Escola d’Art i Superior de Disseny de Vic; M. Sol Roca, assessora del programa; i Assumpta Cirera, representant de la UVic-Universitat Central de Catalunya. ART I ESCOLA és un programa impulsat per ACVic Centre d’Arts Contemporànies i el Centre deRecursos Pedagògics d’Osona que compta amb la col·laboració de la delegació d’Osona del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, l’Escola d’Art i Superior de Disseny de Vic, ExAbrupto, Fundació Privada Osona Formació i Desenvolupament, H. Associació per a les Arts Contemporànies, Idensitat, Materials Educatius, Morir de Frío, Pakdart, la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya i diversos professionals a títol individual.

Exposició sobre el passat i el present del disseny gràfic a Osona

ACVic acull també fins a l’11 de juny una part de l’exposició ‘Abans i Ara. Del Grafisme al Disseny Gràfic a Osona’, que dins del programa de VICCC2016 explica en diferents espais expositius de Vic el gran moment que viu el disseny gràfic a l’actualitat a Osona i en recupera els orígens.

Pel que fa a ACVic, la mostra reuneix peces de disseny d’una mitja dotzena d’estudis gràfics d’Osona. S’hi poden veure des dels cartells de l’obra El xarlatà, de Teatre de Guerrilla, d’Arkham Studio, fins a anuncis de marques de cotxe com Fiat i Mini, creades per Quim Marin Studio. També hi ha mostres de disseny editorial, per exemple, un llibre sobre el 50è aniversari de la firma de perruqueria Carol Bruguera, dissenyat per Dadà Comunica, i obres de Gassiot & Llobet i de Twopots Design Studio / Xavier Esclusa Trias. A banda, hi ha un monitor que mostra els dissenys de webs d’una quinzena d’estudis gràfics.

La mostra inclou treballs de prop d’una cinquantena d’empreses del sector, un nombre que Anton Granero, comissari de l’exposició, creu que és “espectacular per a una comarca de 150.000 habitants que és molt forta en disseny i art”. A banda d’ACVic, la resta d’espais expositius són el Casino de Vic, l’Espai Romeu de la Biblioteca Joan Triadú i l’Escola d’Art i Superior de Disseny de Vic, que acullen la part sobre el present del disseny gràfic. Però la mostra també fa una mirada cap al passat i dedica l’espai del Temple Romà a explicar els orígens del disseny i l’evolució del grafisme i les arts gràfiques des de 1878 fins als anys 80. Allà s’hi poden veure des d’una vintena de cartells d’artistes com Josep Maria Sert, Lluís Labarta i Alexandre de Riquer, que pertanyen a la col·lecció de Marc Martí, fins a un conjunt de diaris de començaments del s.XX que permeten “fer una radiografia de com era la vida aquells anys, a nivell esportiu, cultural, social, etc”.

L’exposició ha estat organitzada des de l’Escola d’Art i Superior de Disseny de Vic, amb la col·laboració d’ACVic, Ferran Blancafort, Marià Dinarès, Miquel Fernández, Ramon Ricart i Felip Vidal i el suport documental de l’Arxiu Comarcal d’Osona, de l’Arxiu Municipal de Vic i de l’Arxiu i Biblioteca Episcopal de Vic.

Sobre ACVic Centre d’Arts Contemporànies

ACVic Centre d’Arts Contemporànies és un equipament cultural públic on es promou la creació, investigació i producció de propostres vinculades a l’artcontemporani. Impulsat per l’Ajuntament de Vic i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i gestionat per H. Associació per a les Arts Contemporànies, el centre acull i interactua amb artistes i actors culturals tant de l’entorn immediat com de fora i fomenta la relació entre l’activitat educativa i el territori i la interacció social creant situacions que possibilitin incorporar nous públics a les activitats artístiques. En la seva producció, també tracta d’incidir en elements controvertits de la realitat social obrint-se a una àmplia tipologia de creadors. Per altra banda, incentiva projectes de recerca que desenvolupen metodologies basades en hipòtesis de treball i la possibilitat de porta-los a terme en un àmbit més experimental.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any