Arrenca al Lluçanès la primera titulació reglada en formatgeria artesana amb una vintena d’alumnes

VilaWeb
Pep Comeres
20.09.2016 - 06:48
Actualització: 20.09.2016 - 08:48

El curs d’especialització en formatgeria artesana ha començat aquest dilluns al Consorci del Lluçanès amb 18 alumnes. Tot i que és la quarta edició d’aquest curs, es tracta de la primera titulació reglada en formatgeria artesana que s’imparteix arreu de Catalunya. De fet, per aquells que ja disposen d’estudis universitaris, aquest curs els servirà com un postgrau que expedeix la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya. La formació combinarà teoria i pràctica. En total seran 235 hores que s’allargaran en diferents sessions fins el proper 25 de novembre. El president del Consorci del Lluçanès, Isaac Peraire, ha destacat que de la quarantena d’alumnes que s’han format en les tres primers edicions dels cursos, un 50% ha acabat treballant al sector i un 11% ha muntat la seva pròpia formatgeria.

Pel Consorci del Lluçanès, la ramaderia i l’agricultura són sectors estratègics. En aquesta línia es treballa des de fa temps per anar dotant el sector d’eines que li permetin créixer i fer-se fort. Segons Isaac Peraire, el curs no només s’emmarca en la línia d’enfortir la producció local i de proximitat, sinó també obre les portes a incrementar l’ocupació al sector agrari i ramader. En les edicions del 2013-14-15 del curs han passat per les aules del Lluçanès un total de 43 alumnes. D’aquests, la meitat han treballat al sector formatger, un 30% encara hi treballen avui dia, mentre que cinc persones, un 11% del total, han creat una formatgeria pròpia.

Enguany, en la quarta edició del curs d’especialització en formatgeria artesana s’ha decidit donar un salt qualitatiu i els alumnes que aprovin acabaran amb un títol d’Expert Universitari expedit per la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya que serà un postgrau per aquells que ja disposen de formació universitària.

El curs ha començat aquest dilluns a les dependències del Consorci del Lluçanès, on s’imparteix la teoria, i s’allargarà fins el proper 25 de novembre amb classes de dilluns a divendres de les 3 de la tarda fins a les 8 del vespre. Les sessions pràctiques es realitzaran a l’obrador de la Fundació MAP de Ripoll, sota l’empara de l’Agència de Desenvolupament del Ripollès . A banda, el curs també contempla 80 hores de pràctiques en empreses del sector i diverses visites a granges i empreses. Entre el professorat, destaca la veterinària i màster en seguretat Alimentària Rita Casals, l’enginyer agrònom Oriol Urgell, o la biòloga Paula Fonollà.

Pel que fa als continguts del curs, els alumnes aprendran sobre la recepció i l’emmagatzematge de la llet i matèries primeres, els tractaments previs que cal aplicar a la llet, els processos bàsics d’elaboració de formatges i la maduració i envasament del producte final.
Tot i que finalment només s’ha pogut dissenyar una oferta formativa per a 18 alumnes, se’n van inscriure 42 d’arreu dels Països Catalans. La bona acollida dels cursos anteriors i l’alta demanda d’enguany ha provocat que els organitzadors del curs no descartin l’ampliació de l’oferta educativa en properes edicions.

El director tècnic de l’Agència de Desenvolupament del Ripollès, Gerard Soler, ha destacat que cal “enfortir i capacitar” el sector agroalimentari, “i això passa per qualificar la gent que vulgui treballar en aquest sector”. Soler ha afegit que després aquestes persones seran l’esperança no només per “assegurar un relleu generacional a les granges i empreses”, sinó també per preservar el medi ambient on també existeixen altres activitats.

El mestre formatger Antoni Chueca ha estat l’encarregat de donar la benvinguda als alumes amb la ponència ‘El món formatger a Catalunya’. Chueca, que va iniciar la seva activitat l’any 1979, ha insistit en la necessitat que les persones que treballen en el sector estiguin ben formades. “Cal ser molt estricte per elaborar un producte de qualitat”, ha destacat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any